Radiostanice RF-11

Vše co se týká prostředků

Re: Radiostanice RF-11

Příspěvekod z archivu » 13 zář 2014, 22:37

Podle zjištění jsem se domníval, že nejdou použít. Zajimavé že je tam někdo dal - jsou baleny ještě v balicím a voskovém papíru. Chci taky zeptat, kde se dají najít informace o zapojení el. obvodu na patici elektronky. Schema je jasné,ale pořád jsem nikde nenašel informaci, jak zjistím, na který vývod patice pro zasnutí elektronky připájet dle schematu jaký drát. U toho kalibrátoru někdo nahradil 1H34 tranzistorem a tusím odporem. Zajimalo by mě kolik variant RF-11 se vyskytuje. RF-11 - verze a,b, RF-11M , RF-11M/2 , radiostaice Orlik...a pak konstrukčně..pro jednu modifikaci prý předepsaly předpisy specialní typ elektronek. Jinak u té druhé stanice mam ve skřini osazeny 1S4T.

rozložení obvodu v zdrojové skříni a konečnou formu akumlatoru zatim ladím.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Radiostanice RF-11

Příspěvekod z archivu » 13 zář 2014, 22:37

Zdravím, jako menic napetí použivám upravenej menič pro automobily na americkou normu vyrobenej v číně s výkonem 5W. vstup pro autozapalovac je odsrtanený a místo nej je pripájen konektorový spoj ke zdrojům. Jako zdroj lze použít 8 až 10 1,5 tužkových baterií případně dobíjecích článků. V pohodě se do sestavy vejdou dva gelové akumulátory 12V 1,3Ah spojené paralelně. Jako nahradní zdroj žhavení budu brzy testovat gelový válcový akumulátor Cyclon 2V 2,5Ah.

Můžete mi prosím poslat údaje o kondenzátorech použitých v kalibrátoru? na schematu jsou uvedeny kapacity,ale potřeboval bych znát též jejich napětí. Sestavil jsem nový vnitřek a napetí kondenzátorů odhadl. Problém je že zázněj z kalibrátoru při připojené stanici je příliš slabý a nestabilní. na jedné je ladění čarováním (typ B) a na druhé (typ A) není zázněj slyšet vůbec.

Zkrat v obvodu neodhalen a prozatím nepřipouštím vadnost elektronky nebo krystalu.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Radiostanice RF-11

Příspěvekod z archivu » 13 zář 2014, 22:37

Dost dobrej nápad s tím měničem
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Radiostanice RF-11

Příspěvekod z archivu » 13 zář 2014, 22:37

Kondenzátory stačí trošku víc než je napájecí anodové vysoké napětí mám tam na 160V. Jen ten ke sluchátkám alespoň 250V. Přeci jen je máš na uších tak aby Tě to nekoplo a pokud máš staré kondenzátory z rádia tak bych doporučil i 500V.

Pokud máš nestabilní zdroj a naprázdno Ti dává víc tak to musíš přispůsobit tomu nejvyššímu napětí.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Radiostanice RF-11

Příspěvekod z archivu » 13 zář 2014, 22:37

Pokud je to možné, byl ti bych vděčen za vypsání kapacit kondenzátorů s příslušným napětím. V elektrice jsem úplný začátečník který se zatím omezuje pouze na kopírování obvodů ato ještě jednoduchých. Pro vyloučení jiné závady bych proto chtěl sestavit maximálně hodnověrný obvod kalibrátoru. Jinak krystaly 25MHz se daji sehnat bez problemu i dnes - jen jsou dost mrnavé a je třeba je upravit pro zasazení do kalibrátoru.

Ten menič je to nejprimitivnější co čína vyrábí - stojí v přepočtu cca 50kč. problem je s dopravou - trvá to asi měsíc a půl. Dělají ještě výkonnější typ 150W ale ten má výstup i na 5V USB a větráček na chlazení. ten bybyl podle mě vhodnej pro stanici A7B ale to bys podle mě potřeboval dva aby jsi simuloval obě anodové baterie. Nevím jakej má A7B proudovej odběr...třeba by to jeden měnič utáhl s rozdvojením + a - . Do skříňky zdrjů RF-11 se v pohode vejde měnič, tranzistorovej můstek, kondenzátor a 2x gelovej bezudrzbák 12V 1,3Ah spojene paralelne. Prostor pro zdroje je pak skoro bezezbytku vyplněn a zbejvá jestě prostor pro kabeláž a jiné. Mám prvotní rozvod od zdrojů,ale budu ho předělávat. Zdroje mám v úmyslu spásat pásem s přezkou a pro tu udělat průvlek do skříně aby zdroje při rázu (skok, pád) nerozbily měnič.

Stejnou sestavu s meničem 150W použiju v budoucnu i pro detektor UMIV-1 (je na stránkách detektorweb).

Na aukru byl nedávno model krkafonu z nichž vycházejí krkafony RF-11 - americké

Jinak mám dvě části sestavy telefonní ústředny TU-21 a nevím co bych z nich vyrobil.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Radiostanice RF-11

Příspěvekod z archivu » 13 zář 2014, 22:38

Jinak mě poslední dobou začíná konstrukčně čím dál víc zajímat německá dorette,ale to bych ji musel sehnat někde na burze. normálně stojí ranec peněz. ale měla by to bejt obsluhově lepší záležitost.



Krom toho ve zdrojové skříni RF-11 je pod svorkama baterií ukryto několik kondenzátorů. Na to jsem přišel při výměně starého styřelého kabelu za nový.



Dají se někdě sehnat konektory zdrojové na RF-11 a konektory na sluchátka a mikrofony? (tusím že mají nepatrně rozdílné rozteče kolíků)
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Radiostanice RF-11

Příspěvekod z archivu » 13 zář 2014, 22:38

jinak z radiostanic vlastním ještě dvě R-109d jen se zdroji, hovorových zařízením a prutovými a tyčovými antenami co jsou ve skříni. Jedna má na dveřích zdrojů kulatý konektor pro připojení externího zdroje.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Radiostanice RF-11

Příspěvekod z archivu » 13 zář 2014, 22:38

Zdravím, pokud to bude možné, potřeboval bych znát kromě kapacit kondenzátorů i jejich provozní napětí. do dalšího obvodu kalibrátoru jsem dal kondíky o napětí co nejbližšímu 500V ale docílil jsem akorát slabšího šumu a již vůbec neznatelných záznějů.

Bude možné do schema na csla.cz doplnit i voltáže kondenzátorů?
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Radiostanice RF-11

Příspěvekod MilasPce » 22 zář 2014, 23:33

Uvedené napětí kondenzátorů nemá vliv na funkci kapacity můžeš tam dát jakýkoli co to napětí vydrží. Je to jen údaj o maximálním provozním napětí, že když se na něj přivede větší napětí tak se prorazí a zničí. Takže když máš anodovou baterii 90V je jedno jestli kondík je na 100V nebo 1000V. Jen ten na 1000V bude rozměrově větší, ale na funkci nemá vliv.
MilasPce
 
Příspěvky: 43
Registrován: 22 zář 2014, 23:26
Blog: View Blog (0)

Re: Radiostanice RF-11

Příspěvekod MilasPce » 22 zář 2014, 23:41

Kromě elektrolytů je dobrý staré kondíky před použitím změřit ohmmetrem jestli nemají svod. Keramické a svitkové kondíky se musejí chovat jako rozpojený obvod. Jen na chvilku když se jich dotkneš měřákem tak to může hnout s ručkou než se nabijou na měřící napětí a pak už se musejí chovat jak přerušený obvod - nic neteče - maximální odpor
MilasPce
 
Příspěvky: 43
Registrován: 22 zář 2014, 23:26
Blog: View Blog (0)

Předchozí

Zpět na Výzbroj ČSLA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník