Stránka 11

Kuchaři a polní kuchyň 1A

PříspěvekNapsal: 10 lis 2014, 23:32
od Pepa-Kobyla
Velice opomíjení v armádě jsou kuchaři a jejich "atomkaše". Neměli to vůbec lehké vařit v polní kuchyni, aby to bylo k jídlu a bylo jídla dostatek. Při vaření spálili metráky dřeva a připalili kila jídla. Nikdy jsem se aktivně nepodílel při vaření, jen jsem škrábal brambory. Někdy byl jeden pytel na jednoho "škrábače" a pěkně venku na sněhu. Kuchaři vstávali na vyvedení hodně brzy, aby měli vojáci snídani včas. Tak díky "chemici" u kotlů :-)

Re: Kuchaři a polní kuchyň 1A

PříspěvekNapsal: 11 lis 2014, 00:10
od čet.Vladyka
Přidám pár postřehů z mé vojenské služby. Kuchařům jsem jejich práci vůbec nezáviděl, byla nekonečná a nevděčná :). Ale kamarádit s kuchařem se vyplatilo.

Ani já jsem se na vaření aktivně nepodílel, ale škrábání brambor mě samozřejmě neminulo - pokud si dobře vzpomínám, tak běžně od 22:00 do cca 2:00. S příborovým nožem, který jsme k tomuto účelu fasovali to moc rychle nešlo a odpad byl až trestuhodný. Měli jsme na útvaru k tomuto účelu i "škrabku" na elektriku, ale nikdy jsem to v provozu neviděl. Prý kvůli velkým ztrátám na bramborách při škrábání. Škoda, že toho, kdo takto rozhodl nenapadlo, že v půl druhé v noci nikdo svědomitě brambory škrábat nebude a každý bude koukat už být na bidle - co se mohlo ušetřit brambor :)

Čerstvý chléb jsme nikdy nedostali. Žertem nám náčelník v kuchyni tvrdil, že bychom se moc nadýmali :D. Důvodem byly "železné" zásoby, které musely u útvaru být pro "případ války". A tak čerstvý chléb šel do zásob a uleželý do kuchyně.

Občas se u útvaru vařilo v polních kuchyních. Čaj byl cítit kouřem a stejně tak chutnal.

Asi každý vzpomíná na UHO a UČO - Univezální Hnědá nebo Červená Omáčka plus sekaný potrubí, atomkaše s párkem a další speciality. Kdo měl pak ještě hlad, byl u výdeje k dispozici ještě nakrájený chléb v přepravce. Hlady tedy u nás asi nikdo netrpěl.

I když se to asi nezdá, kuchařina na vojně byla věda. A jako na všechno, i na toto byly vydány patřičné příručky. Pár jich mám a rozsahem se směle vyrovnají příručkám na obsluhu složitých technických zařízení :)

Takže závěreční poděkování Pepy-Kobyly je zcela na místě a zasloužené. A já se k němu připojuji ;)

Re: Kuchaři a polní kuchyň 1A

PříspěvekNapsal: 13 lis 2014, 23:39
od K.Dohnal
Pánové je fakt,že kuchaři byli na vojně největší dříči.Nejhorší,když vařili na cvičeních na svých PK-62.Zde museli vařit v největším vedru,dešti,nebo v zimě.První vstávali a poslední chodili spát.Nejhorší to bylo za zimních podmínek,kdy se vařily jen guláše,těstoviny a rýže.Knedlíky se nevařila-protože by nekynuly a brambory se většinou nedělaly,že byly obavy,že by zmrzly.
K určitému zlepšení došlo až po dodání POKA 1 a POKA 2,zde se jednalo už o pojízdné kuchyně na bázi štábních vozidel a zde už kuchaři nemuseli vařit pod širým nebem a nebyli už tak vystaveni klimatickým podmínkám.Ale ji tak jim patří velký dík.Za ty atom kaše oni nemohli.Museli vařit s toho,co jim bylo dodávano!

Re: Kuchaři a polní kuchyň 1A

PříspěvekNapsal: 18 lis 2014, 09:20
od Jambrex
Tak pravda, když se znal někdo s kuchařem, hned bylo líp

Re: Kuchaři a polní kuchyň 1A

PříspěvekNapsal: 23 dub 2015, 11:14
od Pelda
Pmatuji také - maso pod autem v octové lázni, pak ho "chemici" drhly kartáčem. Jak chutnalo, úplně se rozpadalo.