od z archivu » 14 zář 2014, 12:18
KDP byla složena z kulatých konzerv a zavařeny byly v plastu barevně odlišeném podle roku výroby. Později byly i hranaté obdélníkové.
Kodap, Nikol,
KDP pro výsadkáře Vysočina mimo jiné obsahovala suchary, karamely, koření a dvě tabulky hořké čokolády. Obal Vysočiny byl nejvíc podobný silným obalům na školní sešity, měl se používat na úpravu vody.
KDP v sedmdesátých letech bylo čtyřdílné a obsahovalo vepřovou konzervu, hovězí konzervu, sýrový krém a paštiku. Pak docházelo k různým kombinacím, např. sýrový krém nahradilo něco konzistenčně podobného, ale sladké, nazývané chlebíček.
Jeden čas byly KDP i pětidílné V - vepřová, H - hovězí P - paštika, CH - chlebíček a švestkový kompot - bez označení. Potom se to ustálilo na klasice V, H, L - luncheon a P.
V některých kombinacích se nacházela i vynikající žvýkačka PEDRO notně nasáklá konzervačním olejem. Ta když vám upadla na podlahu, tak se zlomila. Při pokusu o rozžvýkání jste riskovali ulomení zubu a notně vás bolely žvýkací svaly.
Ta bílá hmota v poslední konzervě v kulaté NIKOLce se jmenovala tvarohový nákyp, bylo to lehce nakyslé, struktura byla lasturově lomivá/kuličkovitá (asi v tom byla krupička) a byly v tom kousky kandovaného ovoce..
Po roce 1989 se KDP začala z armády vytrácet, snížil se také počet konzerv (na tři, V, H a L), až došlo ke kompletaci konzerv z Hamé.
Existovala i tzv. NDP - Nedotknutelná dávka potravin, skládala se z 250g luncheon, 5 ks sucharů, 5-ti karamelek, sucharů a kousku toaletního papíru, uloženo to bylo ve 2 konzervách. V "hranatém dvoudílném" NDP byl i "rybičkový rolovací" otvírák,
Dále byl součástí i balení sucharů ve voskovaném papíře, nazývané protiatomové. Mají víceúčelové použití, pomůžou například při rozdělání ohně. Hořlavá byla tuhá složka z plev, Používali jsme je i drcené, smíchané z částí některé z konzev ( hlavně z tuku, který byl uvnitř a bylin z přírody. Jó, hlad je nejlepší kuchař. Namočené do mlíka nebo aspoň do vody, nebyly špatné, třeba s výše zmíněnou čokoládou.