Sokolovo

Co je jinam nehodí ...

Sokolovo

Příspěvekod z archivu » 04 zář 2014, 20:52

Včera tomu bylo 70 let.
Pod Charkovem, v malé obci Sokolovo došlo k první bitvě východních složek naší armády. U kostela padl v boji npor. Otakar Jaroš. První cizinec, který získal titul Hrdiny sovětského svazu. Za celý den v televizi nikdo ani nevzdechnul. Má vůbec smysl položit za tuto zemi život? Sračky tam pouští od rána do večera. Rád bych znal dnes jeho názor, jestli mu to za to stálo ( a vlastně všem). Tím myslím vývoj republiky od roku 1945.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Sokolovo

Příspěvekod z archivu » 04 zář 2014, 20:52

Nu asi tak, tenhle stát si neváží občana a válečných hrdinů-odbojářů i co přežili koncentrační lágry už vůbec. Zde nejde o vyznání duchovní či politické, prostě tak to je již stovky let. I slavný TGM nebyl nadšený, když se vrátili z Vladivostoku legie. Jen je politicky zneužil a doufal, že upadnou v zapomění. Beneš si stejným stylem vytřel arschlog s odbojáři ze západu i s východu. A tak to jde stejným stylem dál a dál ..., proto jsem psal již dávno, že se nepokládám za proplatného občana tohoto státu. Státu, který si neváží občana živitele a případného ochránce. A platí to stále:

Byl hrozný tento stát
když musel jsi se dívat
jak zakázali psát
a zakázali zpívat
a bylo jim to málo
Poručili dětem
modlit se jak si přálo
veličenstvo Kat

Karel Kryl-vizioář
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Sokolovo

Příspěvekod z archivu » 04 zář 2014, 20:52

Na Ukrajině oslavují hrdinství našich vojáků,u nás si na ně ani nevzpoměli-co my jsme za národ...
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Sokolovo

Příspěvekod z archivu » 04 zář 2014, 20:53

Boha a vojáka v dobách zlých
všichni vzývají.Pak už né
protože když válka skončí
vše se spraví
Bůh je zapomenut
a starý voják nevážen
Volně přeloženo s angličtiny,tento nález byl na staré kamenné strážní budce na Gibrataru.

Jan Winer-pilot RAF a vězeń po roce 1948 prohlásil-"Odměnou za odboj proti A.Hitlerovi byl lágr"

K bitvě u Sokolova je nutno doplnit,že tam absolutně selhalo zásobovánía to osobně náčelník týlu praporu npor.Maxmilián Holzer a v době od 8.3.-13.3. byla jednotka bez jídla -viz.vzpomínky gen.Kvapila.Též jsem se dočetl,že celou bitvu u Sokolova rozpracoval Svobodův náčelník štábu npor.B.Lomský-absolvent Vojenské akademie v Hranicích na Moravě-z důvodu že měl vyšší vojenské vzdělání než pplk.L.Svoboda
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Sokolovo

Příspěvekod Jiří Fidler » 28 říj 2014, 21:29

B. Lenc (Lomský oficiálně až od roku 1945) rozhodně neměl vyšší vojenské vzdělání, než L. Svoboda. Svoboda byl poddůstojníkem rakousko-uherské branné moci, důstojnický kurs absolvoval v legiích na magistrále. Do vlasti se tedy vrátil s vojenským vzděláním na úrovni záložního důstojníka ČSLA. Na rodzíl od toho měl ale praxi zástupce velitele (cca 12 měsíců) a velitele (cca 3 měsíce) vojskové setniny pěchoty (roty). Ve dvacátých letech zastával funkci velitele vojskové setniny pěchoty (pěší roty i kulometné roty), absolvoval kurs pro velitele kulometných rot a kurs pro velitele vojskových oddílů (praporu). Do poloviny třicátých let přednášel na Vojenské akademii v Hranicích, poté zastával funkci velitele vojskového oddílu pěchoty (velitel polního praporu a náhradního praporu) Pěšího pluku 3 Jana Žižky z Trocnova v Kroměříži. Za branné pohotovosti státu zastával funkci velitele I. polního praporu Pěšího pluku 53, dosáhl hodnosti podplukovníka pěchoty.
Ludvík Svoboda tedy měl vzdělání na úrovni velitele praporu či zástupce velitele pluku, válečnou zkušenost velitele roty a mírovou praxi velitele roty a praporu.
Bohumír Lenc byl absolventem Vojenské akademie v Hranicích a Kursu pro letecké pozorovatele v Prostějově. Válečnou zkušenost neměl žádnou, vedělání na úrovní velitele roty či důstojníka specialisty na velitelství praporu.
Jiří Fidler
 
Příspěvky: 7
Registrován: 28 říj 2014, 15:49
Blog: View Blog (0)


Zpět na Nezařaditelné příspěvky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků

cron