Dozorčí a strážní služba č.8

Vše co se týká samotné armády

Dozorčí a strážní služba č.8

Příspěvekod z archivu » 14 zář 2014, 15:12

Dozorčí a strážní služba. Co k tomu napsat, někdy veselo a někdy šlo i o pobyt ve věznici. Jako myšák jsem nejdříve fungoval jako spojka, časem pomocník dozorčího roty a pak i jako stráž. Kdo kam půjde, určoval písař praporu. Nejdřív něco o spojce. Po BoRo či rozdělení služeb si nás nechal nastoupil deveťák a určil nám kdo má jaký okruh. Tenkrát nebyly mobilní telefony a voják fungoval jako holub:-)). V případě nutnosti běžela spojka domů za lampasákem a sdělil mu novinu. Služba byla od 18 do6 hodin. S počátku to šlo, ale pak jsem raději šel do kuchyně. Dozorčí a jeho pomocník? To bylo celkem dobrý. Jako myšák-dozorčí i jako pomocník jsem prostál podstatný čas služby u stolu s telefonem. Jako dozorčí mazák? To se opakoval scénář rajónů. Pokud myši nestíhali, tak jsem si vyžádal povolení u deveťáka o posunutí večerky. O žádný šikan se nejednalo. To byla běžná praxe. Strážní služba? To bylo občas veselo. Jednou jsem jako myšák hlídal park techniky a nějak na mě dolehl spánek. Tak jsem si lehl pod stan-ten sloužil k výdeji stravy a krásně usnul:-)). Závodčí mě se střídajícím hledal asi hodinu. Největší borec byl písař Pavel. Ten se na Adamově-(muničák pro Chotusice- letci a pro nás- tankysty) opřel ve službě o strom, sundal si samopal a začal vyřezávat píšťalku a vesele si pobrukoval. Posaďáka vůbec neslyšel přijet. Ten vzal šišky a házel je po něm. Pavel si myslel, že padají ze stromu. Dostal pojeb, ale nic se mu vážného nestalo. Na Adamově to ušlo, vyfasovali jsme potraviny a sami si vařili. Každý podvečer k bráně strážnice přišla babka s batůžkem a v něm 3 piva. Výměnný obchod za jídlo. Nebylo to moc, ale 2 dcl piva potěšily. Mě se stala těžká situace, když jsem byl co by myšák vyvaděčem vězňů. Jednalo se starý basmany a místo procházky se mi rozutekli na roty. Přemlouval jsem je jako ježíška, ale oni, že prý budu sedět s nimi. Dopadlo to dobře:-)) Nikdy jsem nebyl jako služba na bráně či u zástavy, to bylo peklo! Za to vděčím Pavlovi prapornímu písaři, oba jsme místo dopoledne, jak bylo napsaný v povolávacím rozkazu, přišli do kasáren pozdě odpoledne 28.3. 1983. Nehledě na to, že bydlí jen 40 km ode mne. Po roce strážní služby jsem si nechal změnit zdravotní klasifikaci a měl jsem větší klid. Možné chyby prosím omluvte.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Dozorčí a strážní služba č.8

Příspěvekod z archivu » 14 zář 2014, 15:12

Jo to celkem souhlasí. Sice jsem sloužil u jiný zbraně a o chvilku dřív (vlastně jsem byl suprák Pepy-Kobyly), ale i u nás to bylo taky takový. Jedinej rozdíl byl že u nás mam dojem služba začínala v 17 hodin. Jako mladej do kuchyně (pro spojku jsem vybrán nebyl), pomocník dozorčího roty a chodil do stráže. Časem jsem se zaškolil i jako závodčí a to už celkem ve stráži šlo. Bohužel zástava mě neminula a to byl opravdu opruz... člověk si k ní tak nějak v tomhle důsledku nedokázal vypěstovat kladný vztah :-) vyvaděče vězňů jsem taky v jednu chvíli dělal a bylo to dost podobný s mazákama v base.... ufffff

Když jsem dostal frajtra tak jsem chodil jako dozorčí roty a velitel stráže a to celkem dost často. V jednu chvíli, nějak v létě před koncem vojny nám rozveleli rotu a my tam zůstali dva poddůstojníci schopní dozorčí služby.... tak jsme se tam asi dva měsíce u stolku ob den střídali. Z nás dvou jsem ale schopnej strážní služby byl pouze já a tak když jsme stavěli stráž šel jsem já a ke stolku šel jako dozorčí vojín (...ve výjimečných případech může být dozorčí roty vybrám z nejlepších vojínů - takhle nějak to v těch řádech bylo tuším).

Jednou jsem byl i pomocník dévéťáka... nějak zrovna nebyli lidi. Náš dévéťák tehdy byl u vchodu do kasáren takže se podávalo hlášení kdekomu, ale jinak to celkem šlo.

Jinak neznám vojáka kterej by ve stráži někdy nespal... i já. Nicméně kamarád díky tomu skončil u prokurátora a šel natvrdo seděl.... holt nebyl oblíbenej. Jo a jednou se nám na stanovišti strážnej ztratil. Velitel stráže šel střídat a nenašel ho.... no nakonec tam poslali mě jako závodčího se strážným ho hledat a měli jsme mít na rozkaz posáďáka nataženej náboj v nábojový komoře (nic moc příjemnýho)... po chvíli jsme ho našli, ten mamlas někde zachrápal a nedokázal se probudit... jen ho seřval posáďák.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Dozorčí a strážní služba č.8

Příspěvekod z archivu » 14 zář 2014, 15:12

Asi máš pravdu s tím časem nástupu do služby, opravdu nevím. Když jsi připomněl závodčího stráže, tak to byla podle mě nejhorší funkce u stráží. Pokud byl velitel stráže blb a to jsem několik zažil, tak jsem se nevyspal. Nějak to bylo, že velitel stráže, určí kdy má závodčí odpočívat. Takhle mě vyškolil jeden špagát ppor. Pepa Meliš-Bratislava, časem jsme si velice dobře rozuměli. Zažil jsem co by myšák poplach, když dva záložáci potřebovali zbraně a přepadli letiště v Chotusicích. Kdys tam sloužili a poměry znali. Jenže oni se chtěli dostat na západ. Ihned nástup do stráže a hlídky chodili po dvou. Za 4 dny je chytli. Jenže, aby se předešlo podobné události, tak jsme na Adamově natírali stromy vápnem do výšky 2,5 m, vyčistili les od všech větví a ve finále jsme les zametli! Je fakt, že chodit do stráže obden bylo celkem náročný a byl nedostatek schopných stráže. Tak proto konec .....
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Dozorčí a strážní služba č.8

Příspěvekod z archivu » 14 zář 2014, 15:13

Mě přišlo že závodčí byla nejpohodovější funkce ve stráži... tedy pokud nebyly stanoviště kde bylo třeba strážný střídat moc daleko od sebe. Co jsem tak měl zkušenosti tak byl oboustranej zájem velitele stráže a závodčího na bezproblémovym průběhu... vlastně to i pomáhalo zlepšit vztahy mezi mladejma a mazákama (velitel stráže mazák, závodčí prvoročák). Když já byl velitel stráže tak jsem od půlnoci do 6 ráno nechal závodčího vyspat vkuse (chodil jsem střídat sám) a mam dojem že tenhle systém jsem pochytil od našich mazáků... ale je fakt že jako velitele stráže byla snaha neurčovsat blba.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)


Zpět na O ČSLA všeobecně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků