Tank T-62 v ČSSR II. č.13

Fórum věnované zbraním ČSLA

Re: Tank T-62 v ČSSR II. č.13

Příspěvekod z archivu » 14 zář 2014, 22:32

No co mám odpovědět? Mě samotného mrzí fakt, že v knize odborníka čtu lež. Jenže, proč se tak stalo a stále se dějí věci a záležitostí určité dezinformace, ty to dobře víš, ale mnoho lidí jdou jako pstruzi proti proudu a ...... Jsem rád, že jsme společně zjistili pravdu o T-62 v bývalém Československu. Je to lepší, než zjišťovat pravdu o 20-21.8.0068. Již dlouho jsem nezvracel:-)
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Tank T-62 v ČSSR II. č.13

Příspěvekod z archivu » 14 zář 2014, 22:32

Ahoj pánové-k té tzv. odborné literatuře-v knize M1vs.T-72 od Zagoly,kde popisuje systém zaměřování z T-72 jsou absolutní bláboly.Jestli to samé je u M1 nevím,ten systém neznám.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Tank T-62 v ČSSR II. č.13

Příspěvekod z archivu » 14 zář 2014, 22:33

Jestli někdo přijel 70 let po Kristu, tak to už nedohledáme. V 1968 mám celkem jasno a už mě to i unavuje. Jen by mě zajímalo jak to řekli Amíkům. Když se pohne na východě 5 armád, tak to museli schválit, jinak by bylo pozdvižení. Myslím, jak dlouho před akcí to věděli.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Tank T-62 v ČSSR II. č.13

Příspěvekod z archivu » 14 zář 2014, 22:33

21. srpen 1968 v odtajněných dokumentech z Johnsonovy knihovny

Když listujeme těmito dokumenty, překvapí nás nejdříve, že Spojené státy vůbec nepředvídaly akci vojsk zemí Varšavské smlouvy. Walt Rostow, prezidentův osobní asistent pro mezinárodní vztahy, ještě 24. července na setkání prezidenta Johnsona s jeho poradci pro zahraniční politiku tvrdil, že Sovětský svaz nezasáhne vojensky proti Pražskému jaru, a doporučil nepřiznat prozatím Československu doložku nejvyšších výhod, aby snad nevzniklo podezření, že USA chtějí zasahovat do vnitřních záležitostí země komunistického bloku. Na schůzi týchž poradců dne 30. července 1968 státní tajemník Dean Rusk citoval svého zástupce Charlese Bohlena, podle jehož názoru pravděpodobnost, že SSSR nezasáhne, je 51 ku 49. Podle Ruska samotného pak tato pravděpodobnost byla ještě vyšší - 60 ku 40 - a podle šéfa CIA Richarda Helmse dokonce 75 ku 25. Na pochybující poznámku ministra obrany, který zmínil tvrdost sovětských požadavků vůči československému vedení, odpověděl pak Dean Rusk, že "se jedná o citové otázky", což byl také názor Charlese Bohlena. 20. srpna, den před invazí, během obvyklého Tuesday luncheon (Úterní oběd - pozn. red.) prezidenta s poradci pro zahraniční politiku a bezpečnost, se o hrozícím zásahu Sovětského svazu proti Československu nezmínil nikdo. Americká exekutiva dostávala nicméně dost informací o blížícím se ozbrojeném zásahu SSSR. Můžeme zmínit například kabelogram CIA z 26. července, v němž se popisují "přípravy k vojenskému zásahu v Československu" a přesuny vojsk zemí Varšavské smlouvy, zejména sovětských, "směrem k polsko-československé hranici". V tomto dokumentu CIA předpovídala mylně jen načasování operace - k zásahu Sovětského svazu by mělo dojít v září, s nejvyšší pravděpodobností po mimořádném sjezdu KSČ.

O možnosti invaze se mluví i v mnoha dalších dokumentech. Proč je Johnsonova vláda nebrala vážně? Z materiálů, které máme k dispozici, plyne, že představitelé Johnsonova kabinetu uvažovali o možné invazi především z politického hlediska. Státní tajemník Dean Rusk řekl například na schůzi vlády 22. srpna, že důvodem, proč nepovažoval takový zásah za pravděpodobný, byla politická cena, kterou za ni Sovětský svaz platil. Politické hledisko vysvětluje také chování Spojených států po invazi. Nejzávažnější hrozbou pro národní zájmy USA byla tehdy válka ve Vietnamu a situace na Blízkém východě, zatímco nejdůležitější nadějí byla připravovaná jednání o oboustranném omezení strategických zbraní (SALT) a s ní úzce spjatá Smlouva o nerozšiřování jaderných zbraní. Nemůžeme se proto divit, že na zmíněné schůzi kabinetu 22. srpna prezident zdůraznil, že "mezi USA a Československem neexistují žádné vzájemné závazky, a proto by jakákoli forma vměšování nebyla v zájmu ani jedné ze stran". Dodal, že vztahy mezi USA a SSSR jsou v "přechodné fázi" a že Spojené státy jsou ochotny podniknout kdykoli jakékoli kroky "v zájmu míru". Postoj USA k světové politické situaci vyložil státní tajemník Rusk na briefingu prezidenta a lídrů Sněmovny 9. září. Za nejdůležitější podmínku pro dosažení svých prioritních cílů Spojené Státy považovaly "všeobecnou atmosféru klidu a uvolnění". Rusk prohlásil, že dostal od Sovětského svazu ujištění o tom, že nehrozí eventuální zásahy vůči Rumunsku či Berlínu (to bylo nejdůležitější), a že by proto "situace v Československu neměla zablokovat jednání" o omezení jaderných zbraní a další jednaní o důležitých otázkách, jako byla válka ve Vietnamu, situace na Blízkém Východě a oběma stranami již podepsaná smlouva o nerozšiřování jaderních zbraní, která čekala na schválení Senátem USA.

Nejnaléhavějším problémem byla určitě válka ve Vietnamu. V Paříži právě probíhalo vyjednávání mezi USA a Vietnamskou demokratickou republikou o příměří a následném politickém uspořádání Vietnamu. Státní tajemník pro obranu považoval za velmi zneklidňující skutečnost, že ve Vietnamu přibývá nepřátelských aktivit a že se předvídá ofenzíva velkého rozsahu, což by mohlo mít negativní dopad na mírová jednání, která už tak stagnovala. Rusk ve své zprávě pro lídry Sněmovny podtrhl, že americké návrhy nebyly v současnosti vietnamskými vyjednavači přijaty a jednání jsou proto na mrtvém bodě. V této nepříznivé situaci se Johnsonova vláda obrátila přirozeně na hlavního spojence Vietnamu, na Sovětský svaz, který skutečně nabídl - jak výslovně uvádí prezident Johnson na schůzi kabinetu 22. srpna - že bude intervenovat u Vietnamské demokratické republiky. SSSR požádal o zastavení bombardování na 37 dní, aby tak Vietnam měl hmatatelný důkaz o jeho váze v procesu vyjednávání. Ve své zprávě z 11. listopadu pro budoucího prezidenta Nixona prezident Johnson ( v USA se v podzimních volbách zvolený prezident ujímá úřadu až v lednu následujícího roku - pozn. red.) prohlásil, že "váha SSSR přinesla konkrétní výsledky v říjnu, kdy Hanoj konečně vyslovila souhlas s účastí představitelů vlády Jižního Vietnamu na mírových jednáních". Severní Vietnam přijal později i další dvě podmínky kladené Spojenými státy - respektování demilitarizované zóny na 19. rovnoběžce a zastavení útoků na města jižního Vietnamu. V rámci tohoto uvolnění severní Vietnam požadoval zastavení bombardování svého území, k němuž se USA zavázaly 1. listopadu.

Zdroj: www.sds.cz
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Tank T-62 v ČSSR II. č.13

Příspěvekod z archivu » 14 zář 2014, 22:33

Na základě toho článku si dovedu živě představit jak se cítil Castro po Karibské krizi. Je dost blbý zjistit, že vás vlastně nikdo nebere vážně. Takže Rumunsko, Berlín a Vietnam. 30 let po Mnichovu to vlastně je takový tichý Mnichov.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Tank T-62 v ČSSR II. č.13

Příspěvekod z archivu » 14 zář 2014, 22:33

Jenže, ať chceš či ne, tak rozdělení Evropy na západ-východ mělo své výhody i protiklady. Dnes je to jen Evropa, Rusko a Bělorusko s Ukrainou. Musím se smát názoru, který jsem slyšel před x lety, že na Německo-Českých hranicích stály Americké divize nás "zachránit", ale před čím? Před komoušským pučem, který vedli jen soudruzi a zrádci národa např. Dubček, Černík či Svoboda? Jim to bylo jedno, potřebovali "nepřítele" stejně jako Rusko. Je faktem, že rok 1989 je opravdu povedeným komoušským pučem-politickým převratem, soudruh a člen ksč do roku 1967 V. Havel se konečně dostal do televize:-). A nejen to ...... nezapřel své židovství při inauguraci, proto měl kratší nohavice, to nosí jen ortodoxní Židi a že jsem jich jsem viděl .... např ve Švajcu :-)

V srpnu 1968 byla možnost vidět v Československu obrněnou techniku, od T-34 až po T-62 v užívání spojenců VS. Ten přesun musel být peklo :-)
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: Tank T-62 v ČSSR II. č.13

Příspěvekod z archivu » 14 zář 2014, 22:33

Moc se s tím nesereš. Ale já to beru jen jako něco minulého a čerpám z těch informací pro budoucnost. Vzhledem k Sýrii doufám, že nebudu muset oprášit znalosti ZHN. Co dělat po termonukleární válce do doby než definitivně natáhnem brka.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Předchozí

Zpět na Zbraně ČSLA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků