paratorba RD-61

vše o výsadkářích a průzkumnících ČSLA

paratorba RD-61

Příspěvekod z archivu » 17 zář 2014, 22:45

Dobrý den pane podplukovníku Čejene,kompletuju si vystroj vysadkářa a su z Prostějova. Su hrdé na Prostějovsky výsadkáře, ale bohužel neznám nikoho,kdo by v Prostějově měl uniformu vysadkářu vz.60. Proto chcu zkompletovánim této uniformy uctít ty,kteři v Prostějově slóžili jako záklaďáci anebo důstojníci.(Možná budete znat pana pplk. Antonína Šedka-ten je už bohužel mrtvé nebo pana majora Hlaváčka - ten mi věnoval nedávno jeho slavnostní kabát(velice si toho cením!!!). Sbirám ČSLA uniformy,vystroje a ruzny zajmavosti už 5 let, ale u žádné vystroje sem neměl tolik dotazu,jako u vysadkářu. Chci se vás zeptat,jestli když mám paratorbu RD-61 typ II., tak estli si k ni možu připnót vysadkářskó plátěnó dvojsumku, která byla u I. typu paratorby ? Dál bych vás chtěl poprosit, estli by ste mě napsal seznam věci, co se majó do paratorby dávat? Taky nevim,estli mám mět baret nebo brygadyrku,když mám oblečenó vycházkovó uniformu hodnosti nadrotmistr? Musel mět na baretu střibrny lizátko? Možná se ptám na hlóposti,ale nechcu dělat nic proti předpisum vystroje. Děkuju mnohokrát za jakókolv informaci, voj.Honza.
z archivu
 
Příspěvky: 4384
Registrován: 29 srp 2014, 16:04
Blog: View Blog (0)

Re: paratorba RD-61

Příspěvekod CEJEN » 17 zář 2014, 22:51

Na Váš dotaz se mi těžko hledá uspokojivá odpověď. Přes to, že jsem sloužil jak u 22. výsadkové brigády ( do r. 1969 ), tak u 22. výsadkového pluku ( do r. 1976 ), nijak si nevybavuji, rozdíl mezi torbou RD - 61 ( I. a II. typ ). Pokuste se mi rozdíly podle Vás přiblížit. Pokud jde o textilní sumku na dva zásobníky k Sa - 58, odejímali si ji vojáci vyzbrojení " Škorpionem ", ostatní ji nosili. Problém byl v tom, že další dva zásobníky museli nosit v torbě.

K vycházkovému i služebnímu stejnokroji nosili výsadkáři baret. Rotmistři a praporčíci se stříbřitým podkladem ( lízátkem ).

Uložení věcí v torbě najdete, když si otevřete FOTOGALERII - tam dole najdete- VŠECHNY GALERIE - otevře se vám seznam všech galerií, tam najdete VÝSTROJ A VÝZBROJ a konečně si otevřete VÝSADKÁŘI, jsou tam rozložené výstrojní soupravy pro různé činnosti z počátku šedesátých let. Dejte vědět, jak jste uspěl.
CEJEN
 
Příspěvky: 124
Registrován: 17 zář 2014, 15:00
Blog: View Blog (0)


Zpět na Podplukovník Petr Čejka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků