MInomet

vše o výsadkářích a průzkumnících ČSLA

MInomet

Příspěvekod Shane » 02 říj 2014, 07:08

Pane podplukovníku, jak obvykle probíhalo cvičení s 82mm minometem vz.52? Viděl jsem fotografie průzkumníků nesoucích jednotlivé díly minometu na zádech. Bylo to běžným standardem, nebo se více využívalo dopravních prostředků - a jakých, V3S, GAZ69? Používali jste k zaměřování PAB nebo jen optiky minometu? Předpokládám, že po střelbách se cvičilo i rychlé opuštěné stanoviště, jakým způsobem probíhalo? Rozkládal se minomet nebo se ve vícero lidech urychleně přenášel jinam a pak až rozkládal? Můžete přidat třeba i své vzpomínky? Děkuji Vám za laskavou odpověď.
Shane
 
Příspěvky: 1
Registrován: 02 říj 2014, 07:00
Blog: View Blog (0)

Re: MInomet

Příspěvekod CEJEN » 08 říj 2014, 09:38

Pro začátek si vyjasněme pojmy.
U průzkumných jednotek ČSLA se minomety nepoužívaly!'!!

U výsadkových praporů ( včetně praporů motostřeleckých, určených k vysazení ), byly v bojové sestavě ( tabulkách počtů ), minometné roty. Většinou to byly dvě, případně tři čety, po třech minometech, t. j. 6 - 9 minometů ráže 82 mm, vz. 52.
Minometné čety byly jako posilkový prostředek přidělovány do sestavy výsadkových rot.

Vysazované minomety byly po vybalení ze zásobníků PDMM 130 přenášeny na zádech, tak byly uzpůsobeny již z výroby. Jedna noha podstavce byla v délce trubky oddělitelná, aby "nečouhala" ze zásobníku. Munici, většinou pomáhali nést příslušníci výsadkové roty, aby "mimnomeťákům " ulehčili.
Střelby se řídily buzolou PAB a používaly se i výtyčky. Přenášení minometů při opuštění palebného stanoviště bylo prováděno po částech. Přidělení " minometky " bylo bráno v praxi jako přítěž, protože pohyb výsadkové roty zdržovalo. Asi od roku 1963 (?) byla minometná rota vybavena motocykly Jawa 350 a vozíky pro přepravu zásobníků s minomety, které byly vysazovány z pumových podvěsů letounů Il - 14T. Pro přepravu minometné roty na letiště byly používána nákladní vozidla P V3S.
CEJEN
 
Příspěvky: 124
Registrován: 17 zář 2014, 15:00
Blog: View Blog (0)


Zpět na Podplukovník Petr Čejka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků